Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PM

P18a93v76e24l 44M23a97c46h

26. 4. 2015 18:53

Pane Soudek, je me vas uprimne lito. Tak mlady a propadnul jste nejake hloupe utopii. Neuvedomujete si, ze takovy system jaky vy byste si pral nikdy nikde na teto nasi zemekouli nepracoval a pracovat nebude?

3 1
možnosti
JS

O mládí bych zase tolik nemluvil. To s realitou nemá zase tolik společného. Je přece známo, že řada osobností vědy své vynálezy objevila v mládí a po zbytek života již jen z toho tzv. žila. 

Já přece neobhajuji utopii. Samozřejmě jestli považujete za utopii, že se jednou stanou chudáci politickou silou, tak to možná platí dnes, ale co zítra? Feudalismus také jednou skončil a tak to bude i se současným modelem predátorského kapitalismu.:-)

2 1
možnosti
RC

Dole, nize v textu pises:

"Pokud jen 1/3 občanů má průměrnou a nebo vyšší mzdu, tak vlastně většina je zákonitě hluboko pod tímto průměrem. "

Docela by mne zajimalo, jak by ses tvaril na to, kdyby 2/3 lidi mely nadprumernou mzdu a pouze tretina podprumernou. To by totiz ta tretina byli opravdovi chudaci a nuzky naseho socialniho systemu by byly vice rozevrene. Cele je to o matematice, tu neoklames.

6 1
možnosti
JS

To by byla známka, že se situace lepší. To je jasně patrné. Nebyl by to asi cílový stav, ale tímto směrem bychom se skutečně demokraticky uvažujících občanů časem dočkali.

1 0
možnosti
OP

Konečně se zase ukázal fousatý malý sud a obdařil nás svými vědeckými objevy. Už chybí jen oholit tu příšernou bradku a vyrazit do politiky.

1 3
možnosti
DB

OK.Vezmeme si jako příklad něco menšího než celou společnost. Třeba jenom firmu Siemens. A vy si skutečně myslíte, že si dělníci v Siemensu myslí, že jejich "vládnoucí-privilegovaná" elita---tedy vrcholný management ničím nevyniká????? NO poradím vám, běžte se jich zeptat.

Takže vrcholný management má smysl, i když si to VY nemyslíte. Asi jste ještě nikdy nerozhodoval o takových věcech jako je nákup licence pro firmu za--řekněme 150 milionů. A to s plnou zodpovědností, že když to bude falešná investice, přijdete o veškerý majetek.

Ve skutečnosti je tomu totiž i tak, že kapitalista musí myslet na své lidi a starat se o ně, shání jim tu práci, má zakázky, dělá reklamu, aby výrobky někdo kupoval, a krom toho se stará o učně, a doktorandy,  posílá zaměstnance na školení, platí jim dovolenou a zdravotní a penzijní pojištění a další. 

A pokud si myslíte, že se všichni lidé VLASTNĚ rodí se stejnou inteligencí, tedy, že skutečnost, že je někdo zedník a někdo profesor, je skutečně jen dána tím, že v zednické rodině mají méně peněz, pak si prvně ...prosím pěkně...nastudujte něco málo o genetice a evoluci.

To by vám mohlo zabrat asi tak 5 let. Pak se sem vraťte a pište znovu.

11 1
možnosti
PK

no jo, ale firma má na privilegovaných pozicích opravdu privilegované lidi, vzdělané odborníky v dané věci (tedy alespoň v těch rozumných firmách tomu tak je) a ta sorta lidí není uzavřená. Přijme v klidu další odborníky. Politika je věc jiná, když z pozice vlády může k voličům promlouvat člověk, který nikdy prakticky nepracoval a má jen teoretické (v lepším případě skutečné) vzdělání.. a vláda je uzavřený svět, nové lidi mezi sebe jen tak nepustí (viz eskapády mnohých nových členů - ať už vlivem vlastních chyb nebo v horším případě na míru vytvořených kauz..)

1 0
možnosti
PF

P38e17t29r 56F53u20s21e37k

26. 4. 2015 17:27

Je bohužel pravda, že svoboda hodně lidem zoufale vadí. Nechtějí se učit, nechtějí tvrdě pracovat, nechtějí se dívat na úspěch. Chtějí mít před panelovým vybydleným bytem žigulíka. dívat se na ještě větší chudáky než jsou oni. Jsem opačného názoru. Stát musí přestat likvidovat střední třídu nehorázným zdaněním, kdy střední třída musí zaplatit gaučáře, dotace bohatým (Babišům a jiným), 350 mld Kč na důchody, 450 tis. úředníků, 250 mld Kč zdravotnictví pro ty, kteří za často hodně drahou léčbu nezaplatí vůbec nic, ani těch stupidních 30/90 Kč. Běžte komouši na Kubu, nebo radši do ř.ti.

3 1
možnosti
JS

Která svoboda  a pro koho hodně lidem vadí? Není to ta svoboda pro oligarchy, aby si mohli dle svého uvážení ukládat nezdaněné zisky v daňových rájích? Není to jejich svoboda, která jim umožňuje cestovat po celém světě soukromými tryskáči? Není to jejich svoboda v kupování soukromých ostrovů v tropech? 

Pak samozřejmě na oplátku tvrdí, že střední třída a chudina je příliš rozežrané a měly by místo lékařské péče čerpat dle své kapsy léčbu u felčara? Nejsou na to peníze, protože zdravotní systém je již řadu let rozkrádán farmaceutickými firmami a dodavateli lékařských přístrojů. Počet obyvatel se nezměnil, ale peníze nestačí. Jednou příčinou jsou menší výběry od pojištěnců, přestože nám falešné statistiky tvrdí, že se lidé mají stále lépe a berou i vyšší průměrné mzdy. 

Tedy je jasné, že něco není v pořádku. 

A co se týká dotací na falešné ekologické účely, tak to je jednoznačně tunel na státní rozpočet a peněženky všech občanů. Již z toho je vidět, že jsme v EU omylem!

Za vše mohou komunisté? Nebo to je spíše důkaz, že za to mohou současné elity, které zde již cca 20 let ohlupují občany? :-)

2 0
možnosti
DR

Čím více konspiračních teorií, tím více si člověk uvědomuje, v jak šťastné a bohaté době vlastně žije.

4 0
možnosti
PT

P46e61t13r 73T62ů47m54a

26. 4. 2015 16:00

Kšiltovka + půlmetrová kozí bradka + řetěz- zvláštní móda ;-D

1 3
možnosti
JH

J84a89n 43H33l39e10d51í86k

26. 4. 2015 15:45

vadí mi akorát, že bolševíci své nedotknutelné elity v KSČSSD  chrání vlastním tělem, ale ihned vypění, když se ozve slabý hlásek zprava

1 0
možnosti

Mě docela zajímalo, jaký nesmysl vyplodíte. Nezklamal jste.

V úvodu a prvním odstavci plácáte nesmysly, že kdyby všichni měli stejnou výchozí pozici, dařilo by se jim stejně. Nesmysl. Výrazně se lišíme už geneticky, což znamená, že i při stejné výchově by si okamžitě určitá skupina lidí razila cestu ke slunci, jiní by zůstali ve středu a určitá část by byla na dně. Podívejte se na dynamiku třeba opičí tlupy, kde všichni začínají se stejně holým zadkem. Rozvrstvení společnosti je přirozené. Ano, prohlubuje se díky rozdílné výchově a možnostem, ale je to přirozené. Třeba na Kubě má hodně lidí v současné době celkem podobnou pozici. Za pár let se oddělí ti schopnější od těch neschopných. Na základě přirozeného výběru.

Druhý odstavec. Musím souhlasit. Chudáci Bill Gates, Larry Page, Sergey Brin, Steve Jobs či Mark Zuckerberg. Narodili se chudí a zůstali chudí. Neměli šanci se mezi elity probojovat.

Zboží se musí vyrábět, ale nesmí se distribuovat. To s prominutím nechápu. Kdo ho zaplatí?

Co kdybyste se o ekonomii a nejen o ekonomiku začal zajímat i Vy? Kolik lidí jste v Čechách (či v celém EU) potkal, kteří nemají co do huby? Všiml jste si třeba, že v současné době máme nejvzdělanější populaci v dějinách?

13 1
možnosti
PH

P29e40t88r 89H68á32l29a

26. 4. 2015 13:33

Jak jsem pochopil článek já, problém není v tom, že by existence "elit", vzorů hodných následování, byla špatná - naopak, máte-li vzor, který můžete následovat, dost vám to usnadní život (nemusíte o všem přemýšlet sami, když už to někdo chytřejší jednou vymyslel). 

Problém je, že současné "elity" nejsou takovými elitami, které "povstaly z lidu díky svým jedinečným schopnostem". Resp. jejich jedinečnými schopnostmi jsou demagogie, lhaní, zneužívání pravomocí  apod.. 

Také vidím nádherný příklad v Řecku. Příliš socialistická vláda dovedla zemi do ohromné krize, a jaká je reakce obyvatel? Zvolí ještě víc socialismu... to prostě nedává absolutně žádný smysl.

1 0
možnosti
JS

Elity budou vždy potřebné, ale takové které budou pro stát prospěšné. 

V případě Řecka je to dlouhý příběh a určitě jeho problémy nezpůsobila současná vláda. Ta se spíše snaží zachránit kromě Řecka i Eurozónu. Jestliže nedojde k dohodě, tak padne celá měnová unie.

0 3
možnosti
  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1353x
Pokouším se veškeré jevy vnímat bez vlivu laciné propagandy.

Seznam rubrik