Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

No tak co já vím, tak už tak od dob národního obrození je fízl poněkud hanlivým označením pro policistu. Máte ale pravdu v tom, že třeba Slovník českého spisovného jazyka hovoří o neuinformovaném policistovi, respektive udavači.

1 0
možnosti
Foto

Postavit kritiku znalosti českého jazyka na wikislovníku je poněkud nedostatečné.

Fízl je pejorativní označení kohokoliv souvisejícího s policejními složkami (konfidenti, tajní, uniformovaní, nejspíš i celní stráž nebo jak se jmenují).

Jako ilustrace jeden vtip z internetu:

Fízl: "Pane řidiči,znáte dopravní předpisy?" Řidič: "Ano, chcete s něčím poradit?"

3 0
možnosti
LN

..když už jsme u otázky... kdože umí a neumí česky....pak bych se vás zeptal co přesně ti....cituji:"....lidé, kteří mají plná ústa demokracie, jsou schopni zavile vít na české politiky..."..konec citátu...na ty politiky vlastně vili...???...věnce...??...sítě...???... tenata...???....osidla....???

2 1
možnosti
ZB

Komunista obhajuje komunistického fizla.Dalši Kalouskův výraz "Jakešova mlátička" už Vám nevadi,nebo i tady máte problém s češtinou?

5 2
možnosti
Foto

Ano lze mít s tím problém, neboť Jakešovo jméno naleznete na pracovní smlouvě policisty a ani od něj nedostával nařízení.

0 0
možnosti
IH

Jo, Kalousek by se měl omluvit. Ondráček sice mlátil lidi pendrekem, ale to je za komunismu normální chování, a navíc z bolševického  pohledu na svět to není žádná charakterová vada.

2 0
možnosti
ZD

Kalouska rád nemám....slovo v podstatě má přesný význam jak jste popsal...ale je třeba pochopit ...že se zde používá spousta poněmčených slov a jiných a nikdo to nebere...fízlové byliu již za Rakouka ...první republiky a i za komoušů....jsme běžně říkali "fízl....fízlovna"...podle mě by se omlouvat nemusel....je na panu kolegovi poslanci jak ho dokáže spálit on...jenom si ale myslím ....že to Kalous dělá jen aby se zviditelnil...protože jako pollanec by opravdu mohl vážit;-);-);-)

2 0
možnosti
MD

Ze strany pana Kalouska je to jen jeden z rady pokusu (trapnych) vystoupit z politickeho stinu, ve kterem se nachazi. A podle obsahu a stylu techto pokusu nakonec zaslouzene.

2 0
možnosti
TD

Nevím jak Kalousek, ale vy určitě ne. Viz třetí odstavec, poslední věta. Ale možna je to pro vás symptomatické, takové freudovské;-D.

0 0
možnosti
Foto

"Jen plnili rozkazy svých nadřízených..."

Co mi to jen připomíná....?

Ach ano, norimberské procesy a obhajobu nacistických dobytků.

Tak to jo.

7 1
možnosti
JP

Cesky umi,ale mel zase asi navato

2 0
možnosti
  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1353x
Pokouším se veškeré jevy vnímat bez vlivu laciné propagandy.

Seznam rubrik