Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

K druhé části. Nezaměstnanost mladých. Důvodů může být několik. Rodiče byli státními zaměstnanci a vedli své dětí k témuž cíli, proto je nechali studovat naprosto zbytečné obory, jak se ostatně děje i u nás, jejichž absolventi jsou na pracovním trhu neuplatnitelní. Vrstva malých a středních podnikatelů v průmyslových oborech byla socialismem zlikvidována, přerušila se kontinuita a řemeslo již nikdo neumí, i kdyby uměl nemá koho zaměstnat, jelikož mladí také nic neumí a navíc se jim nechce pracovat za nízké mzdy odpovídající jejich zručnosti a nasazení. Socialismus naprosto spolehlivě likviduje ekonomiku země. U nás to bylo taky tak, přesto jsme si zachovali alespoň ty kutily, kteří po převratu začali zakládat firmy, za pochodu se učili a mnozí z nich mají úspěšné firmy. Španělé mají mentalitu jinou, navykli si na lehký život dotovaný státem, který tím pádem musil dělat dluhy, nad kterými dnes tak pláčí. Hlavně, že sociální jistoty.

Zajímalo by mne složení účastníků té stotisícové demonstrace v Madridu.

0 0
možnosti
JH

První příspěvek jen k úvodu článku. "Dluhy způsobily předchozí pravicové vlády". Řecko nemělo pravicovou vládu, co moje vzpomínky sahají. Vyrůstal jsem ve čtvrti kde bylo mnoho řeckých přistěhovalců uprchnuvších před vojenským převratem, který zarazil komunistickou budoucnost Řecka. Analogie Chile. Po pádu junty se k moci dostali opět komunisté a rozjeli dluhovou spirálu až do dnešních rozměrů. Zlikvidovali daněmi podnikatelskou vrstvu, státní byrokracie nabyla monstrózních rozměrů, prachy nebyly, tak dluhopisy. Nechápu jak může komunistická Syriza Řecko z těchto sraček vytáhnout.

0 0
možnosti
PK

Nechci dávat na rovinu španělské Podemos - Můžeme, americké Yes, we can nabo české ANO bude líp. Ale jako u nás selhaly tradiční politické struktury tak to samé ve Španělsku. Přitom problém Španělů byl a je více bankovní sektor než rozhazovačnost státu. Bohužel na globalizaci doplatily spíše jižní státy s větším podílem "jednoduššího" průmyslu a la textil, který zmizel v Asii. Na rozdíl od Němců, kteří už dávno (ve velkém) textil nešijí, ale vyrábějí pro něj stroje. 

Při enormní španělské nezaměstnanosti pracují na podřadnějších místech statisíce cizinců z Magrebu a odjinud. Španělská ekonomika také nezaměstná tolik lidí, podobně jako Polsko, Slovensko, i když tyto země relativně "jedou". Např. španělské zdravotní sestry odcházejí do jádra EU, Německo také mělo zájem o mladé, které by si pro své fabriky vychovali v Německu. Proč Německo bere Turky a kdejaké non EU lidi a ne třeba Španěláky. Je to těžké, každé zlepšení je ale dobré. Ale pane Saudku - Španělé mi vždy ve Španělsku říkali o líných Portugalcích. I když v tom horku jsou všude na jihu trochu jiné podmínky než v našem mírném pásmu. I když se tam narodíte.

0 0
možnosti
VH

Co je - prosím pěkně - špatného na tom, že peníze skončí v kapsách věřitelů? Jsou to přece peníze (včetně výnosů) věřitelů, nikoliv dlužníků. Jak myslíte, že splácí naše vlády - půjčkou. Problém je, že Řecko bylo už tak zadlužené (vládami   v š e c h   b a r e v    za několik desetiletí), že už si nemohlo (prostřednictvím dluhopisů) půjčit na rozumný úrok. A tak EU, MMF apod. půjčily na relativně nízký úrok (oproti komerčním). Ovšem půjčily peníze daňových poplatníků. Proto chtěly záruky, že se alespoň část dluhu i s úroky vrátí. A zárukou mohou být jen výrazné zásahy do rozpočtu. (A tak, jako hlupáci v ČR nenávidí rozumného Kalouska, nenávidí hlupáci v Řecku své věřitele, kteří chtějí, aby se hospodařilo úměrně ekonomice. Obdobně hlupáci v dalších předlužených zemích. A darebáci státy vč. ČR zadlužují s výroky "Zdroje jsou", "Jsme málo zadluženi", "Nejdřív musíme dát věci do pořádku" /tj. víc toho prožrat/, "Dluhy se neplatí".)

   Dluhy se splácí. Nenáviděnému MMF, odporným Němcům i jejich bankám, států EU.

   Souhlas s nesplácením dluhů mohou vyslovit jen morálně naprosto upadlí darebáci (možná i hlupáci, kteří o zásadách morálky nikdy neslyšeli).

1 0
možnosti
KM

Myslí si tady někdo, že trest doživotí pro řecké plukovníky byl nesprávný/nespravedlivý?

1 0
možnosti
VH

Vy se, pane Soudku, domníváte, že jste první, kdo mne o manifestacích ve Španělsku informuje? Jako mnohokrát - i tentokrát se mýlíte. Informavaly mne televizní stanice i internetové noviny.  Vy asi nic z toho nesledujete a rovnou předpokládáte, že jsme neinformováni.

1 0
možnosti
PV

P14a30v40e56l 80V97l32a19s

1. 2. 2015 16:20

To se to parádně podniká, půjčují peníze na vysoký - rizikový úvěr a potom bez rizika dostanou zaplaceno od EU a jedou vesela znova.

1 0
možnosti
VH

Média by  komentovala (nikoliv komentovaly!!). To je tak těžké rozpoznat neutrum?

0 0
možnosti
RH

Je otázkou, jaká je ideologie Podemos a Syrizy. Prozatím víme, že jim vadí nezaměstnanost, dluhy, kapitalismus, neoliberalismus, ale nevíme, jakou konstrukci společnosti si představují. Syriza ukázala, že jejím hlavním programem je, aby někdo na svá bedra přenesl jejich problémy. Bláboly o energii a jídle zdarma, o astronomické minimální mzdě a o neplacení dluhů nejsou fakticky propracovaným programem, ale politickými proklamacemi bez reálného plánu, jak toho dosáhnout. Zatím se Syriza nezmohla na víc, než jen na požadavku na lepší podmínky ekonomické podpory zvenčí. To jaksi není cesta k řešení vnitřních problémů.

3 0
možnosti
JS

Otazkou je, co bylo pricinou tech tvrdych opatreni EU proti Recku, Spanelsku etc. Asi to, ze za poslednich 20 nebo 30 let svoji budoucnost pod vedenim socialistickych vlad doslova prozrali. (mimochodem, to plati I pro Cesko a t.zv. "pravicove" vlady).

5 0
možnosti
VH

Jak "tvrdých opatření". Prostě podmínek půjčky (když Vám půjčí na hypotéku, také si kladou podmínky, např. abyste nemovitost, případně i sebe pojistil).  Podmínek, které dávají alespoň minimální naději, že  a/  nebudeme sypat peníze do černé díry zítra znava (jak vidíte, budou)   b/  se alespoň část dluhu splatí.  To jsou prostě opatření nezbytná.

0 0
možnosti
  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1353x
Pokouším se veškeré jevy vnímat bez vlivu laciné propagandy.

Seznam rubrik