Přechod na Euro by byl pro ČR za současných podmínek zničující!

21. 03. 2015 16:12:00
Je to cesta do řeckého zadlužení ve prospěch zemí, jako je Německo. K tomu by zákonitě muselo dojít, protože v rámci EU jsou značné rozdíly v ekonomické výkonnosti, které při neexistenci společného rozpočtu nutně vyvolávají deficity lokálních státních rozpočtů. To vyvolává souběžně i rozdílnou míru nezaměstnanosti, která v méně výkonných ekonomikách států EU nadměrně ovlivňuje nevyrovnanost státních rozpočtů. Cesta vydávání státních dluhopisů jen odsouvá řešení do budoucnosti a v určitém okamžiku dochází k spekulativnímu výbuchu a téměř defaultu národního státu.

Navíc současná praxe tolerování daňových rájů a dohod proti dvojímu zdanění v EU opticky sice pomáhá části podnikatelských subjektů k bohatnutí (teoreticky jim umožňuje více investovat), ale vše se děje na úkor občanů středních a nižších tříd, protože takto získané finance nejdou do oživení reálné ekonomiky zemí EU, protože existují jiné méně náročné metody zhodnocení peněz. Zbohatlíci je investují v lepším případě v Asii a v tom horším za ně nakupují deriváty, které nijak kladně produkci zboží v EU a ani jinde neovlivňují. Jedná se jednoznačně o hazardní hru, kdy se podávají vlastně sázky na to, že například Řecko zbankrotuje. V případě, že se tak stane, tak držitelé takového cenného papíru obdrží výhru, která je násobně vyšší než vklad. Tedy se nijak nezvýší poptávka po pracovní síle v EU.

Pokud by v ČR byla zavedena měna Euro, tak by česká vláda a ČNB měly pouze velmi omezené možnosti řešit ekonomické krize. Vše by bylo rozhodováno v Bruselu pod taktovkou Německa a Francie, které by v ten samý moment neměly takové problémy jako Česko, tak by návrhy vlády ČR byly posuzovány jako nepřijatelné. Tak se to nyní děje při vyjednávání s řeckou vládou.

To nám nestačilo to krátké období měnové unie ČR a Slovenska po rozpadu federace? I Klaus tehdy velmi brzy rozpoznal, že její trvání bez společného rozpočtu by byla cesta do ekonomické katastrofy. Nyní je systém v prostoru měnové unie (tzv. Eurozóny) téměř totožný, jako jsme si to krátce v r. 1993 vyzkoušeli. Také tu není společný rozpočet v takovém objemu, aby řešil dotace zaostalých částí ze zdrojů vznikajících v těch bohatších zemích EU. Ty tzv. dotace z rozpočtu unie, které nyní čerpá ČR jsou časově omezené a víceméně si na ně Česko již platí svým pravidelným příspěvkem. Jejich efekty ještě nikdo nevyčíslil a někdy to spíše vypadá, že se čerpají jen proto, aby tzv. nepropadly. Tedy nejsou tím předpokládaným impulsem k rozvoji ekonomiky a jejího vyrovnání na úroveň vyspělejších sousedů. Navíc zde už nyní panuje diskriminace v daňové oblasti, kdy firmy z Německa zdaňují své zisky ze svých montoven v Česku i na Slovensku úplně v jiných zemích. Tím jsou ochuzeny státní rozpočty dotčených zemí natolik, že jsou permanentně v deficitu od r. 1993. K čemu je nám rozvinutá ekonomika, když majitelé těchto výroben se nepodílí na naplňování státní kasy dle svých příjmů?

Tudy cesta k prosperitě určitě nevede.

Autor: Jiří Soudek | sobota 21.3.2015 16:12 | karma článku: 32.51 | přečteno: 1876x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 227 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 16.33 | Přečteno: 384 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 572 | Diskuse
Počet článků 395 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1353
Pokouším se veškeré jevy vnímat bez vlivu laciné propagandy.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...