Vláda z Kyjeva opět potvrdila, že tzv. Minské dohody nehodlá plnit. Nehodí se jí to!

20. 03. 2015 12:40:00
Nejvyšší rada Ukrajiny tuto dohodu z února 2015 neprojednala a neschválila po jejím podpisu a nyní se tváří, že její plnění je zcela na jejím uvážení. Není prý potřebné dosáhnout shody s místní samosprávou v Luhansku a Doněcku.

Podle bodu č.4 dohody:

V první den po odtažení zahájit dialog o modalitách uspořádání místních voleb v souladu s ukrajinským zákonodárstvím a Zákonem o Ukrajiny O dočasném pořádku místní samosprávy na jednotlivých územích Doněcké a Luhanské oblastí, a také o budoucím režimu těchto území na základě zmíněného zákona.
Neodkladně, nejpozději 30 dnů od data podepsání tohoto dokumentu, schválit usnesení Nejvyšší rady Ukrajiny s vyznačením území, na něhož se rozšiřuje zvláštní režim v souladu se Zákonem Ukrajiny O dočasném pořádku místní samosprávy na jednotlivých územích Doněcké a Luhanské oblastí na základě linie stanovené v Minském memorandu z 1.9. 2014.

měl být zahájen dialog o uspořádání místních voleb s představiteli ruské menšiny v Luhansku a Doněcku, který by upřesnil nejen způsob provedení, ale i volební obvody v uvedených krajích Ukrajiny. Dosud však k dialogu nedochází přes opakovaná prohlášení představitelů ruské menšiny o jejich připravenosti k takovým rozhovorům. Kyjevská vláda patrně drží bobříka mlčení. Možná se opírá o falešnou představu, že ji přátelé ze zámoří podrží v případě roztržky s ruskou menšinou.

Oblasti těchto krajů byly smluvními stranami již rámcově stanoveny při uzavření první dohody v Minsku dne 1.9.2014 v jejím bodě č. 9:

Zajistit vypsání předběžných místních voleb v souladu s ukrajinským zákonem o „Dočasném samosprávním statutu konkrétních oblastí v krajích Doněcka a Luhanska“ (Zákon o zvláštním statutu).

V dohodách z Minsku tedy nebylo smluvními stranami dohodnuto, že bude ruská menšina rozdělena do dvou dílčích celků v rámci krajů Luhanska a Doněcka na ty, které budou pod jurisdikcí Ukrajinské vlády přímo a ty, kteří budou mít jistou míru autonomie. Z těchto důvodů je nezastupitelné, aby volební obvody a další detaily voleb v dotčených krajích byly projednány oběma smluvními stranami v rámci Ukrajiny. Jelikož však nedošlo k ratifikaci ani jedné z Minských dohod poslanci Nejvyšší ukrajinské rady a ani vzbouřeneckých krajů v Luhansku a Doněcku, tak by do procesu, který začíná váznout, měli zasáhnout i další signatáři formulace Minských dohod. Pokud se Merkelová a Hollande spolu s Putinem budou tvářit, že se jich tato kolize ve výkladu dohod v Minsku netýká, tak nemůže dojít k mírovému narovnání na Ukrajině.

Autor: Jiří Soudek | pátek 20.3.2015 12:40 | karma článku: 34.16 | přečteno: 1445x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 263 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 451 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 111 | Diskuse
Počet článků 395 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1353
Pokouším se veškeré jevy vnímat bez vlivu laciné propagandy.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...